Златни факти - факти за златото (част 2) | Gold Center
Coins • Bars • Medals
  • Български
  • English

Златни факти - факти за златото (част 2)

Златни факти - факти за златото (част 1)

  1. Най-много злато има в ........

Къде има над 8000 тона злато на едно място?

Във Форт Нокс, щата кентъки. Там се намира най-известният златен резерв в света – този на САЩ. Съединените щати нямат конкуренция по запасите си на злато в света. Техният златен резерв е почти толкова голям, колкото този на Италия, Франция и Германия взети заедно.

  1. След САЩ, Германия се нарежда на второ място по златни резерви в света. Централната банка на Германия разполага с 3 403 тона злато.

  2. А България ?

Къде стои България в световната ранглиста ?

Златните резерви на БНБ в края на август 2010 възлизат на 40,4 тона. Това класира страната на 43-то място в света.

  1. Цената на златото

Управителят на Кралският монетен двор Исак Нютон пръв определя цената на златото през 1717 година.Една трой унция злато той приравнява на малко повече от 4 лири. Тази стойност на златото се запазва фиксирана близо 200 години. За заслугите си към Монетният двор и постиженията си в областта на науката Нютон е удостоен с благородническата титла „сър“.

  1. Златото на глупака

Не всичко, което блести е злато. Минералът пирит често изиграва лоша шега на златотърсачите – любители. Той измамно много прилича на злато и затова го наричат „златото на глупака“. Минералът е бляскава повърхност от мед, желязо, златосребро, кобалт, цинк и никел.

  1. Златни контакти

Не случайно контактите в совалките са от чисто злато. Златото е отличен електропроводник, не корозира и това са две доста основателни причини за неговото използване в космонавтиката. Тези негови качества гарантират 100% функционалност на контактите в Космоса, а както знаем там условията са доста екстремни. Във всяка космическа совалка има повече от 40 кг. Злато.

Златни факти - факти за златото (част 3)