Златни факти - факти за златото (част 1) | Gold Center
Coins • Bars • Medals
  • Български
  • English

Златни факти - факти за златото (част 1)

  1. Благородният метал

Не само за жените думата „злато“ е музика за ушите. Независимо дали са украшения, накити, кюлчета или монети: златото никога не губи своята стойност. Ето най – интересните и любопитни факти за този благороден метал.

  1. Златен стандарт

Използването на злато като гарант на хартиените валутни системи или така нареченият „златен стандарт“, е залегнало в основата на световните валути до Първата световна война. През първата половина от 10 век повечето страни се отказват от златното опезпечение на валутите си и премахват златният стандарт.

  1. Чисто и сигурно

Дали под формата на кюлчета или монети, според мнозина златото е сигурна инвестиция. За разлика от ценните книжа, които често губят от стойността си, инвестициите в златото не се влият от инфлацията и колебанията на валутния и фондовия пазар. Осве, че е сигурна инвестиция, инвестиционното злато е и много чисто от 22-24 карата.

  1. Рекордьорът

Цял век Южноафриканската република заема лидерската позиция в световния златодобив. Китай обаче не отдавна и отне първото място. През 2007 година азиатската страна за първи път оглави класацията. Според данни на Китайската златна асоциация (China Gold Association) златодобивът в Китай за 2010 година възлиза на рекордните 340 тона.

  1. Бившият шампион

Преди да бъде изместена от Китай, Южноафриканската република цяло едно столетие е шампион по добив на злато. От нейните недра са извадени повече от 45 000 тона благороден метал. Първите регистрирани златни залежи датират още от 1884 година.

  1. Индийски страсти

Половината от цялата наличност на златото в света се намира в Индия под формата на накити и бижута. Това е най-внасяната суровина в страната след петрола и нищо чудно, предвид страстта на индийките към пищни украшения. Златото в Индия е не само символ на благосъстоятелност, но и на сигурност, защото в тежки времена винаги може да се продаде.

Златни факти – факти за златото (част 2)