Подарък за Димитровден, медальон с лика на Свети Димитър | Gold Center
Coins • Bars • Medals
  • Български
  • English

Подарък за Димитровден, медальон с лика на Свети Димитър

Свети Димитър златен медальон

Свети Димитър - „Дойде ли Димитър, идва и снегът“

На 26 октомври честваме Димитровден, като отдаваме почитта си към св. Димитър Солунски. Вярва се, че е бил роден в Солун и след като баща му, който е бил градоначалник, умира, Димитър наследява богатства. Още от малък, той изповядва Християнството и макар и да прави много добри дела и на няколко пъти да спасява Солун, той е убит от император Галерий, заради вярата си. След смъртта му, църквата го провъзгласява за великомъченик и така започва честването на Димитровден. Почти всички балкански народи днес почитат свети Димитър, а за Солун, той се счита за закрилник на града.

Освен сърби, гърци и руснаци, за всички българи това също е много важен православен празник. Имен ден празнуват всички, които носят името Димитър и неговите производни. Вярва се, че на имен ден не се ходи, но задължително се носи подарък. При нас можете да откриете медал "Свети Димитър", с цялостна позлата, на който е изобразен държащ кръст в знак на непреклонната му християнска вяра. Освен това на златната монета, има изобразени и няколко символа, който се свързват с честването на празника, за които ще разкажем по-надолу.

Когато попитате хората с какво свързват Димитровден, те ще ви отговорят, че е с началото на зимата.

Според поверие свети Георги и свети Димитър са братя, като единият дава началото на лятото, а другият носи неговия край. Свети димитър е този, който успокоява земята и от чиято брада пада сняг върху посевите. Според съвсем различно предание двата братя подпалили манастира в Света гора, за наказание Господ го пратил в Ада и тогава на земята на стъпили студове и земята се сковала в лед. Започнали майка му и сестра му да молят Господ да го помилва, но той не се смилил, тогава те се обърнали към Дева Мария, която успяла да смили сина си. Когато Господ пуснал свети Димитър да се върне обратно, на земята студовете се отдръпнали. На 26 октомври, когато честваме Димитровден се освобождават всички сезонни работници и се очаква снегът да падне съвсем скоро. Поради тези поверия, на нашият медал "Свети Димитър“ има изобразен и малък стрък с жито. Сребърният медальон "Свети Димитър" е изработен по абсолютно същия начин, като и тук главният елемент е самият св. Димитър, който държи кръст.

"Свети Димитър" покровител на майстори, строители, архитекти

Допълнително и на златния и на сребърният медал "Свети Димитър"  има изобразен малък зид, защото денят се приема за празник на всички майстори, строители и архитекти. Това също има логично обяснение, защото с началото на зимата всички строежи е трябвало да бъдат завършени. Всички собственици на нови къщи трябвало да раздадат курбан за здраве и да поканят всички строители, зидари и цялото село. Българските традиции са особено интересни и дори включват гадаене на този ден. Смяната на сезоните подканя хората да гадаят какво ги чака, заради това и се счита, че който ти прекрачи пръв прага на къщата, такава ще ти е годината. Ако е мъж, ще се раждат мъжки рожби, ако пък е заможен човек и годината ще е богата. Още седмица по-рано, предишната събота се чества Димитровска задушница и се раздава домашна пита, ябълки и жито. Нощта пък преди 26 октомври се гледа луната и дали има пълнолуние, ако се е паднала кръгла луна, значи че зимата ще падне много сняг, но пък годината ще е плодородна и посевите ще са на топло. Дори иманярите си имат старо вярване, което гласи, че небето се отваря и богатствата под земята започват да блестят със син пламък. Както виждате, богато е разнообразието от поверия, които се свързват със св. Димитър. В някои краища на страната се заколва агне, а в други просто кокошка, но почти всяко семейство чества имен ден, защото името Димитър е едно от най-силно разпространените. На трапезата се поставят и сезонните плодове като ябълките, добавя се и печена тиква и някоя друга царевица.

На повечето именни дни да няма строг обичай какво да се занесе, но Димитровден е изключение.

Освен подарък, задължително се носят и бели цветя за именника, увити в червен конец. Това са символите за здраве и благополучие, а ако добавите към тях и ценен подарък, тогава ще добавите и богатство. Нашата колекция „Свети Димитър“, от сребърен медал и медальон със златно покритие, е прекрасно допълнение към символите за здраве и благополучие. Всичките медали, които предлагаме разполагат с обкови, за да могат лесно и стилно да се превърнат в медальони и да бъдат носени до сърцето, като ценни подаръци.