Подаръци за "Успение Богородично" (Голяма Богородица) | Gold Center
Coins • Bars • Medals
  • Български
  • English

Подаръци за "Успение Богородично" (Голяма Богородица)

"Успение Богородично" (Голяма Богородица)

"Успение Богородично" или по-известен като „Голяма Богородица“ се чества от всички християни на датата 15 август. Макар и доста известен, малко хора знаят откъде е тръгнало честването на Богородица, Божията майка. Ако сте чували за „Голяма Богородица“, то със сигурност сте чували и за „Малка Богородица“. Разликата между двата празника се състои в това, че на „Малка Богородица“ се празнува раждането на Дева Мария, а в „Голяма Богородица“ нейното успение.

Кратка история на библейската притча за Успението на „Света Богородица, Умиление“

По време на молитва Дева Мария получава вест от Архангел Гавриил, че нейното възнесение ще се извърши след точно 3 дни. Давайки й райско палмово клонче, той й обяснил, че синът й Исус лично ще дойде да я пренесе отвъд. Дева Мария украсила дома си и се приготвила за възнесението си – дарила дрехите си на вдовици и казала последните си желания.  А те били две – първото, да бъде погребана в Гетсимания, където били положени родителите й, а второто, да се съберат всички апостоли. Като чудо, всички апостоли се появили от небесни облаци и се озовали пред вратите на Богородица. Всички били там, освен Тома. В следващите дни тя се молела заедно с тях и ги благославяла. Точно след три дни, рано сутринта, светлина озарила стаята й и Исус слязъл за душата й. След като я погребали в една пещера в Гетсимания и запречили входа с голям камък, всички апостоли продължили да се молят още 3 дни. Пристигнал апостол Тома и макар и закъснял, помолил да се сбогува с Дева Мария, смилили се над неговото разкаяние за закъснението му и отворили пещерата. Всички апостоли останали изненадани, когато намерили само одеждите на Богородица вътре. По-късно, когато се събрали да обсъдят „Успение Богородично“ светлина се появила в небето и образът на Дева Мария се видял в облаците. Тя им проговорила с щастлив глас: "Радвайте се! Защото с вас съм през всички дни!" Тогава апостолите от радост започнали да се молят с "Пресвета Богородице, помагай ни!", вместо с обикновената молитва.
Така е разказано „Успение Богородично“ в Библията, символ на подарък на любовта на майката към децата й, както и на добротата и закрилата над по-слабите.

Днес, когато честваме „Голяма Богородица“ отдаваме почит към силата на жените

Жените, които предоставят закрила и майчинска доброта, не само към техните деца, ами и към всички онеправдани. Този ден, 15 август,  е един от 12-те велики празници, чествани от църквата. Празнуват всички, които носят името Мария и производните му. Подаряването на подаръци на празнуващите на този ден е традиция. Най-добрият подарък, който можете да изберете за жената, която боготвори Дева Мария, е колекцията ни "Света Богородица, Умиление". Тя е съставена от златен медал с 24К златно покритие и сребърен медал с 999 мярка чисто сребро. Лицето на медальоните изобразява Богородица, носеща на ръце Младенеца, а задната им част - известна сцена от Благовещение.

Алтернативен подарък е същият сребърен медальон, изработен от чисто сребро в самостоятелна кутия. Сребърният медальон  "Света Богородица, Умиление" има обков, който ако се премахне остава само медалът с изобразените образи и можете да го изложите на показ във всяка витрина.

Самостоятелен подарък за „Успение Богородично“ може да бъде и Медал "Света Богородица, Умиление", с цялостна позлата. Медалът е в самостоятелна кутия и е идеален подарък с който да покажете на близък човек, колко ценен е той за вас.

Освен подаряването на подаръци по „Голяма Богородица“ има и още няколко традиции, които се изпълняват от големи и малки.

Най-често разпространеното останало поверие е, че трябва задължително на този ден да има пита, която да е осветена, както и един празен стол на масата. Празният стол се оставя, ако случайно намине непредвиден гост да има и за него място. В други краища на страната, столът е символ на починал роднина, който не е забравен.
Даренията са честа практика за всички жени, които са благодарни за нещо или пък молят за помощ Дева Мария на този ден. Молитвите обикновено са свързани с плодовитост, здраве и закрила на семейството. На този ден можете да видите и окичени икони с цветя и свещи.

Жените, които нямат деца и искат да имат, се молят по-усърдно, даряват повече и по-големи неща, дори правят курбан в чест на Богородица. Ако пък на гости на жена, която носи името Мария, бездетна жена първа опита от царевицата на масата, това е сигурен знак, че Дева Мария е чула молитвите й и скоро ще я ощастливи с рожба.

Всички, които се занимават с пчели и пчеларство, носят пити в църквата, освещават ги и после ги раздават на хората. Това се прави не само от жените, ами и от мъжете.

Всеки различен край на България има допълнителни традиции за „Успение Богородично“ и какви точно подаръци и дарове се раздават. Всички обаче, чиито имена са свързани с името Мария, знаят, че това е техният ден. Колекцията ни  "Света Богородица, Умиление“ е най-добрият подарък и за Марин, Мариян, Маша, Мира, Мариета. Допълнително на този ден празнуват и Преслава и Преслав, защото техните имена значат „да бъде преславен“, което се отнася за Дева Мария. Можете да им подарите Медал "Света Богородица, Умиление", с цялостна позлата или пък Сребърен медальон "Света Богородица, Умиление", но и в двата случая, тези подаръци ще им славят имената.