Питка със златна паричка за Бъдни вечер | Gold Center
Coins • Bars • Medals
  • Български
  • English

Питка със златна паричка за Бъдни вечер

Питка със златна паричка

Коледните празници са любими на много българи. Това е времето, когато цялото семейство се събира на едно място и се похапват вкусни гозби. Макар не всички обичаи да се спазват вече, една голяма част са запазени. Традициите, които все още изпълняваме по Коледа, са именно тези, които са свързани с вкусните гозби и похапване. Българските празници по правило са пълни с ритуали, поверия и гадаене за следващата година. Надежда за благополучие, щастие и зачеване са се търсели в малките символи по време на изпълнението на традициите. Една такава традиция е омесването на питка за Бъдни вечер и поставянето на сребърна паричка вътре.

С годините тази традиция се е видоизменяла и освен сребърна паричка се слагат и дрянови клонки и различни семена, които да донесат плодородие в къщата. Всичко започва от месенето на хляба, като това трябва да се направи от възрастна, женена жена, обитателка на този дом. Младите девойки преди това са донесли мълчана вода, с която да се омеси питата и с това техните задължения приключват. Вярва се че плодородието ще избяга от къщата, ако мома за женене тръгне да помага с месенето. Причината е че самите моми ще избягат от къщата, ако се омъжат през следващата година.  Водата, която се слага в питата е трябвало да бъде мълчана вода. Ако не сте го чували това досега, това представлява стар ритуал при който се е носело вода от извор, но не са се пеели песни и не се е говорело – за да не усетят злите сили, че се носи вода. Макар и постна питката е трябвало да бъде с най-хубавият квас и най-хубавата златна или сребърна монета. В нашата колекция имаме специална Пара за пита "Наслука", с цялостна позлата, която ще донесе много щастие сполука на този, който я намери в питката на Бъдни вечер.

Според различни източници питката с пара вътре е дала началото на традицията с баница с късмети. Естествено, това е много трудно за доказване, но ако се загледаме внимателно, двата обичая имат общи характеристики. Питката задължително трябва да се омеси кръгла, което е символ на безкрайността на живота и циклите на природата. Много често тези питки се украсяват с житни класове отгоре или някакви други символи значещи плодородие. Самата погача се прави за да умилостиви божествата, вместо обаче да се принася жертва от животно, се принася питка. Паричката се слага за благополучие в къщата и ако стане така, че никой не я намери, се смята, че дяволът се е промъкнал и я взел. Търсенето на монетата е била и една от главните причини, да се накарат децата да си изядат парчето питка. Всеки иска тя да се падне в неговото парче, но дори и златната монета да е там, парчето трябва да се доизяде докрай за да се сбъдне щастието, което предвещава.

Кръглата пита се нарича още Боговица, което значи Богов хляб. Разчупва се от най-възрастния мъж в къщата и се отделят първите 2 парчета. Наричат се за Богородица и за къщата и се заделят до другата година. Останалите се разпределят из между членовете на семейството. Всичко каквото е сготвено и поставено на масата се оставя до другата сутрин, защото се вярва, че идват и починалите да си вземат от гозбите. Ако вечерта паричката не е открита, на сутринта за закуска търсенето продължава. Много често питката се маже и с мед отгоре преди да се разчупи за да е сладка, това се изпълнява в семейства, където някой е извършил голям грях. Така семейството е спокойно, че ще омилостиви злите сили.

Питката със златна паричка на Бъдни вечер е традиция, която не е сложна за изпълнение и носи доста забавни моменти. А ако има нещо, което да радва всеки човек, то това е приятно изкараното време със семейството и приятелите.