Пазарът на златото през 2017, част II | Gold Center
Coins • Bars • Medals
  • Български
  • English

Пазарът на златото през 2017, част II

През 2016 г, голям брой инвеститори от цял свят се завърнаха към пазара на златото след като комбинация от макроикономически причини и подтиснато търсене поддържаха интереса към златото висок. С началото на новата година има опасения, че силния щатски долар може да ограничи привлекателността на златото. World Gold Council вярва, че точно обратното, не само златото ще остане силно търсено като стратегически компонент от портфолиото на инвеститорите, но допълнително шест основни тенденции ще подкрепят търсенето на злато през 2017 г. 

 

Основни тенденции през 2017 г според World Gold Council Цената на златото имаше силно представяне през 2016 г като се покачи с близо 10% по цени в щатски долари (по-висока в други валути) и достигна многогодишен рекорд по покупки благодарение на физически обезпечени със злато борсово търгувани фондове – така златото стана най-добре представящия се актив през последната година, въпреки отдръпването след изборите в САЩ. Също така цената се увеличи с повече от 5%, откакто Федералния резерв на САЩ (Fed) увеличи лихвите в средата на декември. Но какво се очаква на пазара на златото през 2017 г? Според World Gold Council има шест основни тенденции в голбалната икономика, които ще подкрепят търсенето на златото: първо, повишени политически и геополитически рискове, второ, валутната обезценка, трето, увеличаващи се инфлационни очаквания, четвърто, завишени борсови оценки, пето, дългосрочен растеж в Азия и последно, отваряне на нови пазари.   

 

Увеличаващи се инфлационни очаквания Тази година в САЩ се очаква масово да се увеличат базовите лихвени проценти, но всички икономисти смятат, че инфлацията също ще нарастне. Възходящ тренд на инфлацията вероятно ще подкрепи търсенето на злато по три причини. Първо, исторически златото се възприема като опция за хеджинг срещу инфлацията. Второ, по-високата инфлация ще запази реалните лихвени проценти ниски, което от своя страна ще направи златото по-атрактивно. И трето, инфлацията прави облигациите и другите активи с фиксирана доходност по-непривлекателни за дългосрочните инвеститори. Джим О‘Съливан, очаква индекса на потребителските цени на САЩ да нарастне с 2.6% през 2017 г. И „въпреки, че този размер на инфлацията не е висок според историческите стандарти, той сигнализира, че инерцията остава възходяща“. Той е загрижен за плътността на трудовия пазар в САЩ и последващото увеличение на заплатите.“ В Азия, Дейвид Ман очаква „експортните цени да растат“, което евентуално ще стигне и до западните потребители. Като цяло, огромното количество стимули, които са напомпвани в глобалната икономика с години може евентуално да доведе до възходяща спирала от ценова инфлация, която да изненада инвеститорите. 

 

Завишени борсови оценки Фондовите пазари имаха значително възстановяване в края на 2016 г. И докато някои борси просто се възстановяваха от многогодишна вяла дейност, то пазарите в САЩ достигнаха исторически висоти. В много от случаите, оценките се завишават тъй като инвеститорите увеличават рисковите си експозиции в търсене на възвръщаемост в среда с ниска печалба. Досега, инвеститорите използваха облигации, за да предпазят капитала си в случай на корекция на борсата. С покачването на лихвените проценти, този вариант е по-трудно приложим – и междувременно риска от корекции може да се увеличи. Взаимосвързаността на световните финансови пазари доведе до по-висока честота и по-широк обхват на системните рискове. Както Джим О‘Съливан казва: „Експанзията (икономическата на САЩ) няма да продължи вечно.“ В такава обстановка, ролята на златото като вариант за диверсификация на портфолиото и хеджиране на крайния риск е особено значима. 

Източник: World Gold Council, 2017