Пазарът на златото през 2017, част I | Gold Center
Coins • Bars • Medals
  • Български
  • English

Пазарът на златото през 2017, част I

През 2016 г, голям брой инвеститори от цял свят се завърнаха към пазара на златото след като комбинация от макроикономически причини и подтиснато търсене поддържаха интереса към златото висок. С началото на новата година има опасения, че силния щатски долар може да ограничи привлекателността на златото. World Gold Council вярва, че точно обратното, не само златото ще остане силно търсено като стратегически компонент от портфолиото на инвеститорите, но допълнително шест основни тенденции ще подкрепят търсенето на злато през 2017 г.

Основни тенденции през 2017 г според World Gold Council

Цената на златото имаше силно представяне през 2016 г като се покачи с близо 10% по цени в щатски долари (по-висока в други валути) и достигна многогодишен рекорд по покупки благодарение на физически обезпечени със злато борсово търгувани фондове – така златото стана най-добре представящия се актив през последната година, въпреки отдръпването след изборите в САЩ. Също така цената се увеличи с повече от 5%, откакто Федералния резерв на САЩ (Fed) увеличи лихвите в средата на декември. Но какво се очаква на пазара на златото през 2017 г? Според World Gold Council има шест основни тенденции в голбалната икономика, които ще подкрепят търсенето на златото: първо, повишени политически и геополитически рискове, второ, валутната обезценка, трето, увеличаващи се инфлационни очаквания, четвърто, завишени борсови оценки, пето, дългосрочен растеж в Азия и последно, отваряне на нови пазари.

Повишени политически и геополитически рискове

Политическият риск се увеличава. През 2017, в Европа ще се проведат ключови избори в Холандия, Франция и Германия. Както, Джон Нуге, бивш главен мениджър Резерви в Bank of England, казва, цикълът от избори ще се случи „на фона на продължаващи граждански размирици, подхранени от продължаващото неравномерно разпределение на икономическото благосъстояние.“ В допълнение, Великобритания трябва да договори излизането си от Европейския Съюз. Въпреки че, британската икономика все още нараства, паундът рязко се срина след решението на референдума и продължава да отслабва всеки път, когато пазарът усети, че има увеличен шанс за „твърд“ Брекзит. В САЩ има позитивни очаквания за икономическите предложения на Доналд Тръмп и екипа му, но също така има и притеснения. Щатският долар поскъпна след победата на Тръмп през ноември, но цари несигурност. Джим О‘Съливан, главен американски икономист Високочестотна Икономика, вижда „реален риск търговските преговори да станат войнствени“ и изказва предположение, че „увереността на пазарите може да бъде повлияна от геополитически напрежения предизвикани от новата администрация“. В качеството си на висококачествен, ликвиден актив, златото печели от притоците към убежище. Златото е особено ефективно като убежище по време на системни кризи, когато инвеститорите се отдръпват от рискови активи. При отдръпването си, съотношението злато акции става все по-отрицателно и цената расте. Исторически, златото има по-добро представяне от други висококачествени ликвидни активи в периоди на кризи и това го прави отличен източник на ликвидност в краен случай. През 2016, физически обезпечените със злато борсово търгувани фондове (БТФ) увеличиха общите си авоари с 536 тона (21,7 млрд щатски долара), най-високото ниво от 2009 г. И докато листвани в САЩ БТФ видяха спад от 40% плюс намаление на златните им авоари през четвъртото тримесечие на 2016 г – спрямо предните три тримесечия – БТФ листвани във Великобритания, Азия и континентална Европа спаднаха съответно само с 14%, 9% и 1%. Като цяло, Европа и Азия държат 57% от целия приток на БТФ за миналата година. Очаква се, че инвестиционното търсене на злато ще остане устойчиво.

Валутна обезценка

Монетарната политика най-вероятно ще се раздели между САЩ и останалата част от света. Очаква се, че ФЕД ще затегне паричната политика, но далеч не е сигурно, че други централни банки ще направят същото ако изобщо имат желание. Ситуацията в Европа е пример в това отношение. Както Джон Нуге казва: „Икономиките на Европа най-вероятно ще продължат да бъдат изправени пред сегашната стегната фискална, експанзионистична парична политика, както през последните пет години.“ Откакто Европейската Централна Банка обяви продължаване на мерките за количествено облекчаване през януари 2015 г, нейният баланс се е увеличил приблизително с 1.5 трилиона евро, което води до увеличаване със 70% или общо повече от 3.6 трилиона евро в текущия баланс. Това неминуемо води до страх от валутна обезценка. В действителност, през миналия век, златото значително е надминало всички основни валути, като средство за размяна. Една от причините за това е, че наличното предлагане на злато се променя малко във времето - расте само с 2% годишно чрез добив. За разлика от книжните пари, които могат да бъдат отпечатани в неограничени количества, за да подкрепят паричните политики. Тази разлика между златото и книжните валути може да увеличи търсенето на злато, тъй като инвеститорите искат да предпазят капитала си от обезценяващи се валути по примера на европейските инвеститори миналата година, когато те се обърнаха към златото посредством кюлчета, монети и БТФ. Германските инвеститори добавиха 76.8 тона злато (+76%) към физически обезпечените борсово търгувани фондове през 2016 г. Те купиха още 72.3 тона през кюлчета и монети между първото и третото тримесечие на 2016 г. (според наличните данни). Относителната устойчивост на златото може да подкрепи търсенето и на централната банка. За тази цел, централните банки продължават да придобиват злато като средство за диверсификация на чуждестранните си резерви и очакваме това да продължи и през 2017 г.