Океанът може да бъде новата златна треска | Gold Center
Coins • Bars • Medals
  • Български
  • English

Океанът може да бъде новата златна треска

Дъното на световния океан съдържа огромни запаси от благородни метали и други ресурси, включително злато, диаманти и кобалт. Сега, когато първият проект за дълбоководен добив набира скорост, нациите се опитват да изработят насоки, които да гарантират, че тази нова "златна треска" няма да опустоши океаните.

Хората са мечтали за богатствата от морското дъно в продължение на десетилетия. Проект, разположен близо до брега на Папуа-Нова Гвинея може да стартира още през 2018 г. и да послужи като тест за една индустрия, която би могла да се окаже много доходоносна. Ако се окаже успешен, той може да даде началото на бум на дълбоководен добив по целия свят.

В отговор, представители на много народи, минната индустрия, както и екологични групи се срещат в Кингстън, Ямайка, на годишна сесия на Международния орган за морското дъно (International Seabed Authority). Целта е да се споразумеят за предпазни мерки и оперативни процедури за дълбоководен добив, особено в открито море. Под международна юрисдикция, в открито море, представляват около две трети от световните океани. За съжаление на срещата, опазването на океаните отстъпва пред раздаване на множество лицензи за проучване и разработки.

Международния орган за морското дъно е основан през 1994 г чрез ООН и е базиран на Конвенцията за Закона на морето от 1982 г. Органът има правомощия да защитава океаните от въздействието на добивната индустрия и да гарантира, че страни без излаз на море ще получат част от доходите.

Какво всъщност биха търсили дълбоководните индустрии?

Диамантеният конгломерат De Beers добива диаманти от плитки води, разположени край югозападна Африка от 1960 г, така че добив на диаманти от по-дълбока вода също представлява възможност. Благородни метали като злато, сребро и мед също са привлекателни цели.

Полезни са и метали като цинк и манган, както и редки земни материали, като например кобалт, който се използва във високотехнологичните устройства от мобилни телефони до компютри. Тъй като все по-голяма част от света се снабдява с модерни технологични решения, тези материали ще имат нарастващо търсене, а предлагането им на земята е относително ограничено (оттам и името "редки земни").

Ценните материали е вроятно да бъдат с по-високи концентрации на морското дъно, отколкото в много наземни мини, прогнозират експерти. Те се срещат на нодули (валчести образувания), които са разхвърляни по морското дъно и в пластове от манганови или сулфидни депозити, особено в близост до хидротермални извори. Тези минерали могат да бъдат открити между няколко стотин фута и около 20000 фута (6100 метра) надолу.

Какво количество злато има там долу?
Има достатъчно злато на дъното, за да се даде на всеки жив човек по девет лири, изчисляват учените. То ще бъде на стойност около $ 150 трилиона, или $ 21 000 на човек.

 

Източник: National Geographic, 2016