Най-подходящият подарък за 15 юни (Владимировден)– св. княз Владимир Велики | Gold Center
Coins • Bars • Medals
  • Български
  • English

Най-подходящият подарък за 15 юни (Владимировден)– св. княз Владимир Велики

Част от православните традиции е хората, кръстени на велики личности и светци, да отбелязват именния си ден, канейки гости и черпейки ги с храна и напитки. На 1 юли се отбелязва паметта на св. княз Владимир Велики и всички с името Владимир, Владимира празнуват на тази дата.Владо и Влада също имат празник, накратко казано това е Владимировден. Тези имена са доста често срещани, не само в България, ами и на целия Балкански полуостров, както и в части от Украйна и Русия. Естествено, това е така с причина.

Връщайки се много години назад в историята, откриваме, че княз Владимир всъщност е бил този, който е покръстил и обединил руския народ. Под неговото владетелство е била Киевска Рус, която днес е сърцевината на Русия. Родословието му тръгва от баща му Светослав, който имал двама по-големи сина, освен него. Традиците тогава били такива, че за третия син, нищо не оставало по наследство, всичко се разпределяло между първите двама, след смъртта на бащата. Така се случило и когато Светослав I починал. Владимир обаче, не останал безучастен и се намесил в междуособните борби на двамата си братя. Възползвал се от техните слабости и се възкачил на престола. Книгите твърдят, че дори откраднал жената на най-големия си брат – Ярополк.

Докато царствал над Киевска Рус, княз Владимир Велики бил жесток владетел, тогава се покланял на езическите богове. Немного по-късно разширил границите до Крим и засилил отношенията си с Византия. По това време, обаче Византия действала по един установен начин – справяла се с езическите нападения, като ги покръствала. Така станало и с княз Владимир Велики, който не само че бил покръстен, ами и се оженил за дъщерята на император Василий II. Цялата си енергия, следващите години впрегнал в строене на храмове и покръстителна дейност и така се превърнал в духовен обединител на народа – Равноапостол.

Освен много обикновени хора, които носят това необикновено име, на св. княз. Владимир Велики, са наречени и Киевския университет и орден за държавни заслуги. Името му е символ на сила и храброст. Ако търсите подарък със стойност за Владимировден, ние от Goldcenter.BG, сме се погрижили да ви предложим нашия комплект от сребърен медал и медал с масивно златно покритие “Владимир“. Към сребърният медал има и обков, благодарение на който, може да се носи като медальон.

Отделно, можете да разгледате и само сребърен медальон “Владимир“, който е с тегло 8гр и е изработен от чисто сребро. Върху едната страна на медальона е изобразен св. княз Владимир Велики, държейки с едната си ръка земното кълбо. Върху другата страна е изобразено Благовещение.

Абсолютно същото изображение на св. княз Владимир Велики, можете да видите и върху 24-каратова златна монета, с размер 40мм. От задната страна е сцена от Благовещение. Монетата е аранжирана с красива махагонова кутия, която предоставя различни варианти за позициониране. Причината, князът да се изобразява държащ земното кълбо, е че името Владимир значи „владее света“. Заради това и ние от Goldcenter.BG пожелаваме на всички именници, носещи името Владимир, една от нашите монети да им донесе толкова късмет, че да станат световно признати.