Колекция "Свети Тодор" | Gold Center
Coins • Bars • Medals
  • Български
  • English

Колекция "Свети Тодор"

ID:
6010023
Цена:177,00 лв.
-+

Тодоровден се отбелязва всяка година в първата събота след Сирни Заговезни. В превод името Тодор означава Божи дар. Свети Тодор е покровител на конете. Празник имат всички, които носят името Тодор, Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар/а, Дарина, Дора, Доротея.

Колекцията "Свети Тодор" се състои от две изделия - медал с цялостна позлата "Свети Тодор" и сребърен медал "Свети Тодор", който има обков, позволяващ медала да се носи като бижу. На лицето на медалите са изобразени два тичащи коня и ликът на Свети Тодор, а върху гърба на медала е сцена от Благовещение. Колекцията е поставена в кутия от махагон със съответните сертификати.

Тодоровден е между зимата и пролетта. Природата се настройва за смяна и обръщане към ново начало. Затова народът вярва, че на този ден св. Тодор облича девет кожуха, яхва коня си и отива при Бога да го моли да изпрати лято. Като го стига, забожда копието си в земята, връзва на него коня и влиза при Господа. А когато тръгва да се връща, изтегля оръжието и на мястото излиза пàра от топлината. Свети Тодор носи лятото, вече може да се празнува, а зад него остават трудните дни.