Ден на детето - 1 юни 2017 | Gold Center
Coins • Bars • Medals
  • Български
  • English

Ден на детето - 1 юни 2017

Ден на детето - 1 юни 2017

Денят на детето е празник, който е и наситен с много история. През далечната 1924 г. ОН или така нареченото Общество на народите приема Женевската декларация, която определя какви права имат децата. Налага се установяването на някакви общи правила, които да защитават децата, докато те се развиват умствено и физически. Така честването на Денят на детето се превръща в ежегодна традиция по цял свят.

Макар и не навсякъде датата да е 1 юни, на всяко едно място на този ден се чества значението на децата и грижата за тях. Интересен факт е че при подписването на декларацията се избира именно тази дата, защото генералният консул на Китай прави страхотно тържество за сираците в Сан Франциско. Организира честването на китайския фестивал „Лодката на дракона“, който се провежда традиционно всяка година в Китай. Трогнати от жеста, участниците на конференцията в Женева единодушно решават тази дата да се увековечи.

Световният ден на детето се провежда ежегодно на 20 ноември по препоръка на ООН и ЮНЕСКО.

Първоначално провъзгласен от Обединеното кралство през 1954 г., той е създаден, за да насърчи всички страни да създадат един ден, в който първо да наблегнат на значението на взаимното разбирателство между децата, и второ да предприемат действия, с които да подобрят благосъстоянието на невръстните по целия свят. На същия ден през 1959 г ООН приема Декларацията за правата на детето, която уточнява всички права на децата в бързо развиващия се свят.  Конвенцията за правата на детето е приета през 1989 г отново на същата дата.

В България на деня на детето традиционно децата получават специално внимание и подаръци от семейството си.

Отбелязва се и с много детски събития, които карат малките палавници да се чувстват специални. В Голд Сентър можете да разгледате прекрасни подаръци за деня на детето, които ще останат с него дори, когато вече е пораснало дете.

Чудесен подарък са сребърните монети посветени на лунния календар или зодията на детето според китайския хороскоп – например 2017 г е годината на петела, който е символ на вярност, грижовност и благожелателност. Голд Сентър предлага и монети с всички астрологични знаци според датата на раждане.

Интересен подарък за детето биха били изработените от сребро медали с масивна позлата Вяра, Надежда и Любов. Символизирайки вярата във вечно побеждаващото добро и несломимата сила на духа, те са подарък, който е наситен със смисъл и благопожелания.

Други интересни предложения са монета, изработена от сребро на която е изобразен феникс („Триумф, отдаденост и любов“), както и тази с двойка слонове („Щастие, сила и късмет“), които носят непрекъсваща сполука.

Голд Сентър предлага златни монети от инвестиционно злато с най-почитаните ни светци – Св. Богородица, Св. Георги и Св. Никола. Колекции медали и медальони, имената разказват със Св. Богородица Умиление – Мария, Архангел Михаил, Тодор и Владимир. Богородица е, почитаната от всички жени, покровителка на семейното огнище, както и закрилница на всички майки по света. Символ на загрижеността на майката и на женското начало, нашият медал „Света Богородица“ е направен от чисто злато 999.99/1000. На едната му страна е изобразен ликът на Св. Богородица, а на другата Светия кръст.

Изделие от благороден метал е подарък, който носи традиция и стойност и ще остане ценен, както за детето, както и за неговите деца.

 

Детство

Петя Дубарова

Аз слънце на ресниците си нося
и вятър – на протегнатите длани,
и тичам пак усмихната и боса
по камъчета бели и огряни.

Дърветата коси зелени свеждат
и облаци – платна издути, бели –
очите ми усмихнати поглеждат,
поглеждат ме и птици, полет спрели.

Аз тичам като пролет волнокрила,
по- бърза от лъчите, ветровете,
и бисери на радост в мен съм скрила,
на детството най-хубавото цвете.