Най-подходящият подарък за Петровден! | Gold Center
Coins • Bars • Medals
  • Български
  • English

Най-подходящият подарък за Петровден!

подарък за Петровден

От най-далечни времена на 29 юни честваме паметта на Петър и Павел. Денят го наричаме Петровден, но отдаваме почит и на двамата първоапостоли. Едни от най-ранните свидетелства за техните деяния са описани в Новия завет. Преданията разказват, че Петър всъщност е бил Симеон и е бил син на обикновен рибар. Брат му го завел при Исус и тогава той получил име което значи „твърд като камък“ или Кифа (Петър). От там нататък това име се споменава безброй пъти в Евангелието. Според поверията само двама ученици последвали Исус по пътя, когато го водели на съд. Единият от тях бил именно Петър. След Възнесението, той разпространявал Християнството в части от Източна Европа. Заедно с Павел били разпънати на кръст в Рим на 29 юни.

Апостол Павел също има много интересна история.

Според старите книги, Павел бил от тези, които преследвали християните и се опитвали да изкоренят новата вяра. Но на път за Дамаск го сполетява видение, в което той вижда Господ. В резултат на него, обаче ослепява. След точно 3 дни си възвръща зрението и става един от ревностните защитници на християнството. Според останали записки е роден в Мала Азия,а името с което го наричаме днес значи „апостол на езичниците“. След Възнесението се вярва, че е разпространявал християнската вяра в Атина, Кипър, Ефес, Македония и Испания.

Според много вярващи, Петър и Павел са били братя, които са изпълнили своя дълг изтърпявайки много гонения в името на вярата. Останал е и до днес, обичаят да се отбелязва 29 юни, като ден в тяхно име. На именниците се подаряват подаръци, които да им напомнят за значението и силата на имената им. От Goldcenter.BG сме подбрали най-подходящият подарък за Петровден – сребърно кюлче „Свети Петър“. Изработено е от сребро и е изящно орнаментирано със златно покритие. На лицевата страна стои изображението на „Свети Петър“ и името му. Теглото на сребърното кюлче е 20 грама.

Ако търсите подарък за Петровден, сребърното кюлче с изображението на апостола е значим дар, с наситено значение.

Интересни са различните обичаи в различните части на страната за честването на този ден. Има места, където се празнуват два отделни празника – Петровден и Павловден (на 30 юни). Но навсякъде на Петровден завършват постите и се принася в жертва, тоест готви, най-младото пиле. За разлика от повечето празници, този предполага да се работи през деня, защото е по време на жътвата. Освен това жените месят обредни питки и носят в църквата ранни ябълки (петровки). В някои части на страната петровките се раздават за здраве.

Вечер се палят огньове и се готви, ако може петел, който се приема за символ на Възнесението. Паленето на огън се прави и за умилостивяване на Павел (Пальов), който се счита, че подпалва нивите, създава горски пожари и може да донесе наводнения и градушки. Петър има доста по-добра слава. Според преданията, той контролира, кой ще мине през Райските порти и кой няма. Много често е изобразяван, като белобрад старец с ключове в ръка. Той е натоварен с тежката задача, да определи коя душа е чиста и коя не.

Паметта на двамата апостоли се чества по различни начини, но се чества навсякъде и от католическата и от православната църква. Щастливците, които носят имената на апостолите, празнуват с близки и приятели. Български обичай е на имен ден да не се ходи с празни ръце. Ако ви предстои да гостувате на близък приятел или роднина за Петровден, разгледайте нашето специално предложение сребърно кюлче „Свети Петър“. Със сигурност подаръка ви няма да остане незабелязан и недооценен. Обещаваме ви, че именникът ще се зарадва искрено на вниманието, което сте обърнали на произхода на името му. А какво по-хубаво от това, да зарадваш близък човек?